Wat zijn Bone Conduction Koptelefoons

bone-conduction-koptelefoon

Ontdek wat Bone Conduction Koptelefoons zijn en of ze geschikt zijn voor jou.

Bone Conduction koptelefoons bestaan al sinds de jaren ’90 en worden gebruikt in de medische sector en het leger. Ondanks hun voordelen zijn ze relatief onbekend gebleven, wat heeft geleid tot scepsis over hun werking en effectiviteit in vergelijking met reguliere hoofdtelefoons.

Gelukkig is het begrijpen van Bone Conduction koptelefoons eenvoudig. Je hoeft alleen te weten hoe ze geluid overbrengen en hoe dit verschilt van gewone koptelefoons. In deze gids bespreken we wat Bone Conduction koptelefoons zijn, hun voor- en nadelen, en maken we een vergelijking met reguliere koptelefoons.

Wat zijn Bone Conduction Koptelefoons?

Bone Conduction koptelefoons, gebruiken oorstukken die op het kaak- of wanggebied worden geplaatst om trillingen naar het binnenoor te sturen, die worden geïnterpreteerd als geluid. Dit maakt ze gemakkelijk te onderscheiden van gewone koptelefoons, die twee oorkappen hebben die de oren bedekken.

Bone-Conduction-Koptelefoons

In de geneeskunde helpen Bone Conduction koptelefoons bij het diagnosticeren van gehoorverlies door onderscheid te maken tussen trommelvliesbeschadiging en laesies van de gehoorzenuw. In het leger stellen ze soldaten in staat te communiceren zonder hun oren te blokkeren, waardoor ze hun ruimtelijk bewustzijn behouden.

Hoe werken Bone Conduction Koptelefoons?

BoneConductionkoptelefoons

Botgeleiding omzeilt het buiten- en middenoor volledig. Met behulp van magnetostrictieve drivers zetten bonephones audiosignalen om in trillingen. Deze trillingen reizen door de wang- en kaakbeenderen naar het binnenoor. Daar worden ze omgezet in elektrische signalen en via de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd, waardoor we geluid kunnen waarnemen.

Reguliere hoofdtelefoons daarentegen gebruiken luchtgeleiding om geluid over te brengen. Hierbij gaan geluidsgolven door het buitenoor naar het trommelvlies, dat trilt en signalen naar de hersenen stuurt via de gehoorzenuw.

Vergelijking: Bone Conduction Koptelefoons vs. Reguliere Koptelefoons en Oordopjes

Bone conduction koptelefoons en reguliere koptelefoons/oordopjes hebben beide hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van het gebruiksdoel. Hier is een vergelijking:

1. Werking

  • Bone conduction koptelefoons: Deze werken door geluid via de botten van de schedel naar het binnenoor te geleiden. Ze laten de oren open, waardoor de gebruiker geluiden uit de omgeving kan blijven horen.
  • Reguliere koptelefoons en oordopjes: Deze leiden geluid direct door via de gehoorgang naar het trommelvlies. Dit sluit de oren vaak volledig af, waardoor omgevingsgeluiden gedempt worden.

2. Geluidskwaliteit

  • Bone conduction: De geluidskwaliteit is over het algemeen lager in vergelijking met traditionele koptelefoons. Er is minder bas en de helderheid van het geluid kan worden beïnvloed door trillingen via de botten.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: Deze bieden doorgaans een betere geluidskwaliteit, vooral bij modellen met noise-cancelling functies of in-ear oordopjes die goed afsluiten. De bas is krachtiger en de geluidsweergave is vaak helderder.

3. Comfort en Pasvorm

  • Bone conduction: Deze rusten op de slapen en zijn comfortabel voor langdurig gebruik omdat ze niet in het oor gaan. Ideaal voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij in-ear oordopjes of over-ear koptelefoons.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: De pasvorm kan variëren, afhankelijk van het type (over-ear, on-ear of in-ear). Sommige gebruikers vinden in-ear oordopjes oncomfortabel voor lange tijd, terwijl over-ear koptelefoons zwaar kunnen aanvoelen.

4. Veiligheid en Situatiebewustzijn

  • Bone conduction: Omdat de oren open blijven, zijn deze veiliger bij gebruik in drukke omgevingen of tijdens activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Je blijft bewust van het verkeer en andere geluiden.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: Ze sluiten de omgeving vaak af, wat veiliger kan zijn voor bijvoorbeeld vliegen of treinreizen, maar gevaarlijker bij buitenactiviteiten, vooral als er verkeer in de buurt is.

5. Toepassing en Gebruikers

  • Bone conduction: Ze worden vaak gebruikt door sporters, mensen met gehoorverlies (die baat hebben bij een andere vorm van geluidstransmissie) en in situaties waar omgevingsgeluid belangrijk is.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: Deze zijn geschikt voor algemene toepassingen zoals muziek luisteren, werken in een lawaaiige omgeving, of wanneer hoge geluidskwaliteit gewenst is.

6. Gezondheid

  • Bone conduction: Omdat ze de gehoorgang niet afsluiten, verminderen ze het risico op infecties in het oor en kunnen ze gehoorschade verminderen bij langdurig gebruik.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: Als ze op een hoog volume worden gebruikt, kunnen ze gehoorbeschadiging veroorzaken, vooral oordopjes die dicht bij het trommelvlies zitten.

7. Prijs

  • Bone conduction: Ze zijn vaak duurder dan instapmodellen van reguliere koptelefoons, maar vergelijkbaar met premium draadloze oordopjes.
  • Reguliere koptelefoons/oordopjes: De prijs varieert sterk, afhankelijk van merk en model. In-ear oordopjes kunnen zeer betaalbaar zijn, terwijl high-end noise-cancelling koptelefoons duurder kunnen zijn dan bone conduction modellen.

Conclusie

  • Kies voor bone conduction koptelefoons als veiligheid, comfort en bewustzijn van de omgeving belangrijk zijn (bijvoorbeeld bij sporten in de buitenlucht).
  • Kies voor reguliere koptelefoons of oordopjes als geluidskwaliteit en isolatie de hoogste prioriteit hebben, bijvoorbeeld bij muziekliefhebbers of tijdens reizen.

Veelgestelde vragen

  1. Kan ik Bone Conduction koptelefoons en hoortoestellen tegelijk gebruiken? Ja, met sommige hoortoestellen is dit mogelijk, vooral met in-het-oor modellen.
  2. Veroorzaken Bone Conduction koptelefoons tinnitus? Er is geen bewijs dat ze tinnitus veroorzaken. Sommige onderzoeken suggereren zelfs een mogelijke verlichting van milde tot matige tinnitus.
  3. Werken Bone Conduction koptelefoons voor volledig dove mensen? Niet voor patiënten met sensorineuraal gehoorverlies, maar wel voor sommige vormen van geleidingsgehoorverlies.
  4. Kan ik Bone Conduction koptelefoons gebruiken met een VR-headset? Ja, ze kunnen een vergelijkbare ruimtelijke audio-ervaring bieden als stereohoofdtelefoons.
  5. Zijn er Bone Conduction koptelefoons voor kinderen? Ja, er zijn modellen speciaal ontworpen voor kinderen, met lichtgewicht constructies en volumebegrenzers.
  6. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een Bone Conduction koptelefoon? Let op comfort, duurzaamheid en batterijduur. Kies een model dat comfortabel is voor langdurig gebruik, duurzaam genoeg is voor buitenactiviteiten en een lange batterijduur heeft.
  7. Wat is de beste Bone Conduction koptelefoon? Dat is op die moment de Shokz OpenRun Pro 2, Klik HIER voor een review.

Bekijk alle Bone Conduction koptelefoons >>


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *